Αξιοθέατα

Όσοι επιλέγουν το νησί της Κω για τις διακοπές τους, σίγουρα γνωρίζουν ότι πάνε σ’έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Άλλα απ’αυτά τα μνημεία ανήκουν στην αρχαιότητα, άλλα στους ρωμαϊκούς χρόνους κι άλλα στην εποχή του Μεσαίωνα. Ιδιαίτερη, λοιπόν, η πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού και σίγουρα αξίζει να το επισκεφτεί κανείς για να απολαύσει κι από κοντά αυτά τα μοναδικά οικοδομήματα που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Αρχικά, πρέπει να επισκεφτείτε το Ασκληπιείο. Σ’αυτό το χώρο μαθήτευσε, έδρασε και κατόρθωσε όλα τα σπουδαία επιτεύγματά του, ο Ιπποκράτης. Ο Πατέρας της Ιατρικής είναι ταυτισμένος μ’αυτό το χώρο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θεό Ασκληπιό, απ’τον οποίο, μάλιστα, κατάγεται. Στις μέρες μας μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εδώ τελετή αναπαράστασης του όρκου του Ιπποκράτη, αλλά και να θαυμάσει τα ιερά και τους βωμούς που δεσπόζουν στο χώρο.

Ακόμα, σε περίοπτη θέση κοντά στο λιμάνι της Κω, βρίσκεται ο Πλάτανος του Ιπποκράτη. Κάτω απ’αυτό το πελώριο δέντρο δίδασκε και νουθετούσε τους μαθητές του ο Ιπποκράτης. Έχοντας ηλικία μεγαλύτερη των 2.500 χρόνων, ήταν αναγκαία η λήψη μέτρων για την προστασία και διατήρηση αυτού του φυσικού μνημείου.

Plane Tree of Hippocrates Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

Τον 1ο-2ο αι. μ.Χ., οικοδομήθηκε στην πόλη της Κω το ρωμαϊκό ωδείο. Χρησιμοποιούταν κυρίως για την τέλεση μουσικών αγώνων και σ’αυτό, μάλλον, οφείλεται το αμφιθεατρικό του σχήμα. Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο και σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το καλοκαίρι φιλοξενεί αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις και σας προκαλεί να βιώσετε μια μοναδική εμπειρία.

Στα ανατολικά του, σε απόσταση λίγων μέτρων, βρίσκεται η ρωμαϊκή οικία (Casa Romana). Χρονολογείται γύρω στον 3ο αι. μ.Χ. και πιστεύεται ότι ανήκε σ’εναν πλούσιο Κώο. Έχει πλούσιο εσωτερικό κι εξωτερικό διάκοσμο με πλήθος εξαιρετικών ψηφιδωτών και τοιχογραφίες. Ο χώρος είναι σήμερα προσιτός στους επισκέπτες, μετά από τις αναστηλώσεις που έχουν γίνει.

Στα μισά περίπου του 15ου αι. κτίστηκε το περίφημο Κάστρο της Νερατζιάς στην Κω. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα απομεινάρια της παλιάς πόλης της Κω, ενώ είναι χαρακτηριστικός ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των Ιωαννιτών Ιπποτών. Στο πέρασμα των χρόνων χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως ορμητήριο εναντίον των εκάστοτε εχθρών του νησιού. Στις μέρες μας, ο χώρος είναι επισκέψιμος, ενώ οι συναυλίες κι οι θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του κάστρου αποτελούν ένα μαγευτικό οπτικοακουστικό θέαμα.

Ακόμα ένα σημαντικό κτίσμα της εποχής των Ιωαννιτών Ιπποτών είναι το κάστρο της Αντιμάχειας. Η δημιουργία κι αυτού οφείλεται στην ανάγκη προστασίας του νησιού από εξωτερικούς έχθρούς.Ερείπια κάστρου υπάρχουν, βέβαια, και στο Πυλί και στην Κέφαλο.

Kos Odeon Το ρωμαϊκό ωδείο

Ευρήματα από όλα αυτά τα ανεσκαμμένα μέρη, κι όχι μόνο, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω. Κτίστηκε από τους Ιταλούς το 1935 και περιλαμβάνει αγάλματα ,ανάγλυφα αλλά και εξαίσια ψηφιδωτά, κυρίως της ελληνιστικής εποχής. Εδώ, λοιπόν, μπορεί κανείς να δει την Κω στο πέρασμα των αιώνων και να γνωρίσει την πλούσια ιστορία της.