Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά

  • Wednesday, 03 December 2014
  • Published in Blog

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως Ένωση Ξενοδόχων Κω, αλλά εκφράζοντας και το σύνολο των επαγγελματικών φορέων του τέταρτου τουριστικού προορισμού της χώρας, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στην ανακοινωθείσα αύξηση του ΦΠΑ διαμονής, ειδικά σε μια τόσο σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας εποχή.

Μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση, θα είναι καταστροφική για την τουριστική οικονομία, καθώς τα συμβόλαια των επόμενων ετών έχουν ήδη υπογραφεί, είναι απολύτως δεσμευτικά και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, με συνέπεια το κόστος που θα προκύψει να πρέπει να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, που ήδη κινούνται οριακά, εξαιτίας των συνεχών προσφορών. Λαμβάνοντας ως δεδομένο τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όπως αυτές έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια (προκαταβολή φόρου εισοδήματος κατά 80% της επόμενης χρήσης, νέος ΕΝΦΙΑ, μείωση αποσβέσεων κα), τις αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί μετά από μια σειρά δύσκολων για τον τουρισμό (και όχι μόνο) ετών, αλλά και την πρόθεση αρκετών επιχειρηματιών προς ανακαίνιση και περαιτέρω επενδύσεις, καθίσταται ΑΔΥΝΑΤΟΝ για τον Έλληνα επιχειρηματία να επιβιώσει.

Πέραν τούτου, οι υπολογισμοί για την απόδοση αμέσου οφέλους από μια τέτοια αύξηση είναι απολύτως ανεδαφικοί, καθόσον έχει ήδη προκύψει από επιστημονικά αδιαμφισβήτητες μελέτες , ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει μείωση στο ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 μονάδων και απώλεια θέσεων εργασίας κατά 35-40 χιλιάδες.

Αξίζει να σας αναφέρουμε πως σε πολλές των περιπτώσεων, εμείς εδώ στα Δωδεκάνησα αισθανόμαστε ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», λόγω των ελλιπών υποδομών στις πύλες εισόδου, των ανύπαρκτων υποδομών υγείας, της μειωμένης ασφάλειας των συνόρων, όπου καθημερινά δεχόμαστε ανεξέλεγκτα κύματα λαθρομεταναστών, των μονοπωλίων στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές αλλά και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους ζωής, όπως αυτό διαμορφώνεται ειδικά με τον συνυπολογισμό του κόστους μεταφοράς των προϊόντων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε όλα αυτά τα χρόνια αρωγοί της προσπάθειας για την επιβίωση της Ελλάδας μας, που όλοι αγαπάμε. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί προκειμένου να σταθεροποιηθούμε και να καταστήσουμε το εργασιακό μας περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό σε υγιή επίπεδα. Μια τέτοια απόφαση αποδομεί ότι έως σήμερα έχουμε καταφέρει με κόπο και θυσίες όλων μας και θα οδηγήσει τον Ελληνικό τουρισμό σε πέτρινα χρόνια. Σας καλούμε, όπως έως σήμερα το έχετε πράξει με την προσωπική σας παρέμβαση και το ειδικό βάρος που έχετε στην Ελληνική και την Διεθνή κοινότητα να προστατέψετε τη χώρα και τους επιχειρηματίες και να μην επιτρέψετε την οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ.